Anavatanı Çin, Japonya, Tayvan olan kahverengi kokarca ile mücadele için çiftçiler ve yöre sakinleri çözüm yolu arıyor. Bu 3 basit yöntem, kokarcaların kökünü kazıyor. İşte, kokarcaları yok edecek 3 basit yöntem…
100’den fazla bitki türünden beslenen, yılda 3 bin yumurta bırakabilen kahverengi kokarcalar çiftçilerin kabusu oldu. Fındık ağaçlarının özellikle köklerini 20 günde kurutan kokarcalar, günde 30 kilometre uçabiliyor. Bu sebeple son günlerde, Karadeniz, Marmara ve Ege gibi bölgelerde görülmeye başlandı. Bu basit yöntemlerle kokarcalardan kurtulmak mümkün. İşte kokakarcalarla mücadele için 3 basit yöntem…
Pet Şişe Tuzağı
İlk olarak, modifiye edilmiş pet şişe tuzağı dikkat çekiyor. Bu yöntemde, 2 litrelik bir pet şişenin üst kısmı kesilerek huni şeklinde tasarlanıyor ve şişenin içine ters yerleştiriliyor. Alt kısma eklenen su ve deterjan karışımı, tuzağa düşen böcekleri etkisiz hale getiriyor.
Işıkla Kokarca Yakalama Tuzağı
İkinci yöntem, ışık destekli sıvı tuzak sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Bu sistem, kokarca böceklerinin ışığa olan doğal çekimini kullanarak onları yakalıyor. Geniş bir kap içerisine hazırlanan su ve deterjan karışımının üzerine yerleştirilen ışık kaynağı, özellikle gece aktif olan bu böcekleri kendine çekiyor.
Feromon Bazlı Tuzak
Üçüncü yöntem ise, daha profesyonel bir yaklaşım olan sentetik feromon bazlı tuzak teknolojisi öne çıkıyor. Ticari olarak temin edilebilen bu tuzaklar, kokarca böceklerinin cinsel çekici feromonlarını taklit ederek onları kendine çekiyor. Stratejik noktalara yerleştirilen bu tuzaklar, geniş alanları koruma altına alırken aynı zamanda böcek popülasyonunun izlenmesine de olanak sağlıyor.